Is handbagage in het vliegtuig straks gratis? Zo zit ’t
Inhoud
Er waait een frisse wind door de Europese luchtvaartwereld. Er ligt namelijk een voorstel op tafel om te voorkomen dat luchtvaartmaatschappijen nog extra kosten rekenen voor handbagage. Hoewel de wet nog niet definitief is aangenomen, zijn de plannen al een flinke stap richting meer duidelijkheid en eerlijkheid voor reizigers. Wat betekent dit precies voor iedereen die regelmatig vliegt, bijvoorbeeld met Transavia of Ryanair?
In deze blog leg ik alles uit over het handbagagebeleid, de verschillen tussen luchtvaartmaatschappijen in Nederland en Europa, en geef ik je praktische tips om slim te reizen.
De achtergrond: waarom wil Europa kosten voor handbagage verbieden?
Budgetmaatschappijen en zelfs sommige reguliere airlines rekenen al jaren extra voor het meenemen van handbagage aan boord. Vaak gaat het om flinke toeslagen, vooral bij budgetluchtvaartmaatschappijen zoals Ryanair.
Dit leidde tot veel klachten en onduidelijkheid onder reizigers, want wat is nu precies inbegrepen bij je ticket? Europa wil hier met nieuwe regelgeving verandering in brengen. Het idee is simpel: handbagage hoort bij je ticket en moet dus standaard gratis zijn.
Let op: het voorstel is nog niet definitief aangenomen. Het Europees Parlement en de lidstaten moeten nog akkoord gaan. Maar de kans is groot dat het erdoor komt, waardoor het handbagagebeleid flink verandert.
Wat betekent dit voor reizigers in Nederland en Europa?
Op dit moment zijn de regels per luchtvaartmaatschappij verschillend, en dat zorgt voor veel verwarring. Neem bijvoorbeeld Transavia en Ryanair, twee van de populairste maatschappijen voor Nederlandse reizigers.
- Transavia: Je mag één stuk handbagage meenemen in de cabine van maximaal 55 x 40 x 25 cm, inclusief wieltjes en handvatten. Het gewicht mag maximaal 10 kilogram zijn. Handbagage is inbegrepen bij het ticket, maar voor extra of grotere bagage betaal je wel bij.
- Ryanair: Hier is het een stuk strenger. Je krijgt gratis alleen een klein tasje van maximaal 40 x 20 x 25 cm mee aan boord. Wil je een grotere trolley meenemen (tot 55 x 40 x 20 cm), dan moet je een priority boarding ticket kopen. Deze ‘handbagage toeslag’ is een extra kostenpost.
Met het nieuwe voorstel zou het verschil tussen deze maatschappijen kunnen verdwijnen en mogen ze niet langer kosten vragen voor het meenemen van de standaard handbagage.
Handbagage: Wat mag je eigenlijk meenemen?
Hoewel veel reizigers verwachten dat handbagage gratis is, rekenen luchtvaartmaatschappijen hier in de praktijk vaak extra kosten voor. Er gelden bovendien strikte regels over wat je mag meenemen en hoe groot en zwaar je tas mag zijn. Deze beperkingen zijn bedoeld om de veiligheid en het comfort van alle passagiers aan boord te waarborgen.
Afmetingen handbagage per maatschappij
Elke luchtvaartmaatschappij hanteert eigen regels voor de afmetingen van handbagage. Dit zijn de standaardmaten bij de populairste maatschappijen:
- Transavia: maximaal 40 x 30 x 20 cm
- Ryanair: maximaal 40 x 20 x 25 cm (deze kleine tas is gratis). Voor de grotere trolley tot 55 x 40 x 20 cm moet een tasdagticket of priority boarding worden gekocht
- KLM: maximaal 55 x 35 x 25 cm
- EasyJet: maximaal 45 x 36 x 20 cm
Let erop dat deze maten inclusief handvatten en wieltjes zijn. Het is verstandig om je handbagage vooraf goed te meten, zodat je bij de gate niet voor verrassingen komt te staan.
Gewicht handbagage vliegtuig
Het gewicht dat je handbagage mag hebben verschilt per maatschappij en ticketklasse, maar ligt meestal tussen de 8 en 10 kilogram. Bij Transavia mag handbagage maximaal 10 kilogram wegen. Bij Ryanair geldt dit alleen als je een Priority-ticket hebt gekocht; anders is het gewicht van het gratis kleine tasje veel beperkter.
Houd er rekening mee dat het gewicht strikt gecontroleerd kan worden. Te zware handbagage moet dan alsnog ingecheckt worden, wat extra kosten met zich meebrengt. Daarom is het altijd handig om een kleine bagageweger mee te nemen om thuis al te controleren of je tas binnen de limieten valt.
Wat verandert er precies als de wet wordt aangenomen?
Zodra de nieuwe Europese regelgeving erdoor komt:
- Mag geen enkele luchtvaartmaatschappij in Europa nog extra kosten vragen voor het meenemen van handbagage die voldoet aan de standaard afmetingen en gewicht.
- Dit betekent dat bijvoorbeeld Ryanair geen toeslag meer mag vragen voor een handbagagekoffer die binnen de maximale afmetingen valt.
- Het wordt eenvoudiger voor reizigers om vooraf te weten wat hun ticket echt omvat.
- Extra kosten voor ruimbagage, stoelkeuze en andere services blijven wel bestaan.
Lees ook: 9X De leukste terrassen in Rotterdam aan het water
Waarom is deze regel zo belangrijk voor reizigers?
De afgelopen jaren werd reizen met het vliegtuig steeds ingewikkelder door de vele extra kosten die luchtvaartmaatschappijen in rekening brachten. Naast het ticket moest je soms flink bijbetalen voor ruimbagage, stoelkeuze, maaltijden, en ook voor handbagage. Dit leidde tot frustraties en onduidelijkheid bij reizigers.
Met de nieuwe regel zou daar eindelijk verandering in kunnen komen. Je weet nu precies waar je aan toe bent: handbagage is gratis en maakt standaard deel uit van je ticket. Dit zorgt voor meer transparantie en eerlijkheid in de tarieven.
Lees verder: Dit zijn de beste landen voor digital nomads
Tips voor handbagage bij vliegen in Europa
- Controleer altijd de handbagage-afmetingen van de maatschappij waarmee je vliegt. Zo voorkom je onaangename verrassingen bij de gate.
- Weeg je handbagage thuis. Gebruik een bagageweger om zeker te weten dat je onder de limiet blijft.
- Pak slim in: rol kleding op en gebruik packing cubes om ruimte te besparen.
- Check vloeistoffen goed in: deze moeten in containers van maximaal 100 ml, en passen in een doorzichtige hersluitbare zak.
- Koop indien nodig ruimbagage vooraf online. Dat is altijd goedkoper dan ter plaatse op de luchthaven.
Tip! Dit is het goedkoopste vakantieland in Europa
Conclusie: Handbagage in Europa wordt waarschijnlijk gratis, maar nog niet vandaag
Hoewel de nieuwe wetgeving over gratis handbagage in Europa nog niet definitief is, is het een veelbelovende ontwikkeling die de reiservaring voor miljoenen reizigers aanzienlijk kan verbeteren. Voor nu blijft het belangrijk om de regels van je luchtvaartmaatschappij te volgen en je handbagage slim in te pakken.
Voor Nederlanders die vliegen met Transavia of Ryanair betekent het nieuwe voorstel hopelijk het einde van onverwachte handbagagekosten. Blijf de ontwikkelingen volgen, want zodra deze wet wordt aangenomen, gaat er een stuk duidelijkheid en rust komen in de luchtvaartwereld.